Kandiharjoittelussa Varjakassa: kyläläisten, huvilalaisten ja herrojen jäljillä

Ristin muotoinen kaivausalue talon betonijalan vieressä.
Kaivausalue yhden betonisen talon perustuksen vieressä Kuva: Miia Hietala.

Pääsimme tekemään kahden viikon kandiharjoittelua Oulunsalon Varjakassa, toukokuussa 2021. Mukana harjoittelussa meitä oli kaksi kulttuuriantropologian opiskelijaa sekä kaksi arkeologian opiskelijaa. Teimme yhdessä töitä tutustuen molempien alojen kenttätyömenetelmiin, muun muassa arkeologisten kaivausten, kuvaamisen sekä haastatteluiden parissa.

Alue ei ollut meille entuudestaan kovin tuttu, mutta valmistauduimme harjoitteluun lukemalla alueen ja sahan historiasta. Kokonaiskuva paikan tapahtumarikkaasta menneisyydestä sekä hengestä tuli kuitenkin nopeasti tutuiksi. Tutkimuskohteenamme oli kulttuuriperinnöltään ja muistoiltaan monipuolinen, erilaisista taustoista tulevia henkilöitä yhdistävä paikka. Teimme suurimman osan harjoittelusta Varjakantien (entisten Finnin- ja Kukonkadun) ja mantereen puoleisten huviloiden lähistöllä, mutta pääsimme myös vierailemaan Varjakan saaressa, missä Varjakan saha on toiminut vuosina 1900–1928.

Iso, kaksikerroksinen, punamultamaalattu rakennnus, jossa valkoiset kulmalaudoitukset ja ikkunanpielet. RAkennuksen edustalla koristeellinen kuisti.
Varjakan saaressa sijaitseva sahan aikainen konttorirakennus. Kuva Miia Hietala.

Ensimmäisinä kahtena päivänä pääsimme avustamaan paikallisen koulun 5.- ja 6.-luokkalaisten työpajoissa. Työpajoja oli yhteensä neljä: kaivaustyöpaja, piirustus, GPS-mittaus ja kasvikierros, minkä lisäksi oppilaat pääsivät kuulemaan paikan historiasta tarinatuokioissa. Arkeologiset kaivaukset sijaitsivat yhden Kukonkadulla sijainneen asuinrakennuksen kivijalan portaiden edessä. Piirrustustyöpajassa oppilaat pääsivät tutustumaan arkeologisiin löytöihin sekä piirtämään niitä millimetripaperille sekä mittaamaan ja dokumentoimaan kivijalan raunioita. GPS-mittauksessa oppilaat saivat harjoitella arkeologisten mittauslaitteiden käyttöä ja kasvikierroksella puolestaan oppilaat tekivät pienen metsäretken, jonka aikana he saivat tutustua alueen kasveihin ja maaperään kairausta hyödyntäen.

Emme olleet yllättyneitä siitä, että kaivaustyöpajasta tuli oppilaiden suosikki. Kaivajien toiveista huolimatta yhtäkään dinosauruksen luuta ei löytynyt, mutta sen sijaan maakerroksista paljastui asutuksesta kertovaa aineistoa: lasia, posliinia, rautanauloja ja tiiltä. Oppilaille avattu kaivausalue vaati näiden kahden ensimmäisen päivän jälkeen vielä lisätyötä, joten me harjoittelijat pääsimme itsekin kaivamaan. Jaoimme oppilaiden innostuksen, sille emme olleet itsekään päässeet aikaisemmin kunnolla kokeilemaan arkeologisten kenttätöiden tekemistä. Lopulta kaivauslasta, kihveli ja seula pysyivät kohtuullisen hyvin myös meidän kulttuuriantropologian opiskelijoiden käsissä. Erityisesti työn jälkeä pääsi ihailemaan kaivausalueen profiilista, missä eri maakerrokset muodostivat kauniin värikerrostuman.

Pieni osa Kaivausalueen profiiliseinämää näkyy suuren kannon vieressä.
Kaivausalueen pohjois-profiili. Kuva Jenna Mutanen.

Arkeologisen dokumentoinnin lisäksi suuressa osassa harjoitteluamme olivat myös alueen muistitietoa kerryttävät haastattelut. Haastattelimme useita eri informantteja, joista jokaisen lapsuusmuistot liittyivät Varjakkaan joko huvilalaisten, kyläläisten tai Ouluyhtiön työntekijöiden jälkeläisten näkökulmista. Mielenkiintoista oli se, miten erilaisia sosiaalisia ryhmiä alueella on elänyt ja miten alue on muuttunut aikojen saatossa. Vuosittain kesän viettoon tulleet mantereen huvilalaiset, paikalliset kyläläiset sekä Ouluyhtiöllä arvostetussa asemassa olleet ”herrat” elivät kaikki alueella yhdessä, mutta usein erillä toisistaan.

Vanhoja lehtiä ja poltettuja kynttilöitä vaalean sininsen pöytälevyn päällä.
Hylätyn asuinrakennuksen materiaalista jäämistöä Varjakansaaressa. Kuva Miia Hietala.

Erityisen mielenkiintoista harjoittelussa oli vierailu Varjakansaarelle ja sahan raunioille sekä tutustuminen vedenalaisen arkeologian tutkimukseen. Vierailu saarella kesti aamupäivän, minkä aikana ehdimme kiertää saaren ja tutustua sen rakennuksiin sekä raunioihin. Oli kiehtovaa nähdä ne rakennukset ja maisemat, joista informantit meille haastatteluissa kertoivat. Informanttien muistitieto eloisasta ja vilkkaasta Varjakan alueesta loi suuren kontrastin sille, mitä koimme saarella, jossa aika tuntui pysähtyneen.

Saimme myös ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan vedenalaiseen arkeologiaan Nordic Maritime Group -tutkimusryhmän aluksella. He veivät meidät merelle tutkimaan Varjakansaaren ympäristön vesialueiden arkeologista aineistoa. Pääsimme seuraamaan pohjan kaikuluotausta sekä vedenalaisten materiaalien tarkastelua droppikameran avulla. Vedenalainen arkeologinen tutkimus oli meille uutta mutta erittäin mielenkiintoista. Tutustuminen aiheeseen aluksella auttoi ymmärtämään vedenalaisten arkeologisten aineistojen merkityksen sekä mahdollisuudet niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Harjoittelijat haastattelemassa. Vasemmalta oikealle: Roosa Seppälä, Miia Hietala ja Jenna Mutanen. Kuva Anneli Meriläinen.

Harjoittelu oli kokonaisuudessa erittäin antoisa ja oli hienoa saada mahdollisuus tutustua molempien oppiaineiden kenttätöihin. Yli vuoden etäopiskelun jälkeen konkreettinen työnteko sekä opiskelijoiden kanssa ajatusten vaihtaminen kasvokkain tuntuivat erittäin virkistävältä ja toivotulta, mikä toi oman osansa harjoittelukokemukseen.  Oli hienoa uppoutua Varjakan alueen rikkaaseen menneisyyteen ja samalla pohtia alueen merkityksiä ja elävöittämistä tulevaisuudessa. Kannustamme jokaista tutustumaan Varjakan alueen historiaan ja vierailemaan paikan päällä ihastelemaan kaunista maisemaa ja tunnelmaa!

Kulttuuriantropologian opiskelijat Jenna Mutanen ja Miia Hietala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s